DOLAR 34,5598 0.22%
EURO 35,9962 -0.67%
ALTIN 3.003,091,40
BITCOIN 34143012.29618%
Ankara
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:12

YATSIYA KALAN SÜRE

Tarihi camide ‘haç işareti’ tartışması… Uzman isim konuya açıklık getirdi: Hz Peygamber’in vurgulanması amaçlanmış

Tarihi camide ‘haç işareti’ tartışması… Uzman isim konuya açıklık getirdi: Hz Peygamber’in vurgulanması amaçlanmış

Sivas'ta Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nda 44 yıl önce üzeri betonla sıvanan ve 9 yıl süren restorasyon...

ABONE OL
Mayıs 23, 2024 08:30
Tarihi camide ‘haç işareti’ tartışması… Uzman isim konuya açıklık getirdi: Hz Peygamber’in vurgulanması amaçlanmış
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haberin DevamıSivas’ın Divriği ilçesinde Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde 1229 yılında Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah ile onun eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, 9 yıllık restorasyonun ardından 6 Mayıs’ta açıldı. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nda, 1980’li yıllarda yapılan bakım-onarım çalışmalarında cami minberinin üzerinde tavanda yer meydan haça benzeyen bir motifin üzerinin betonla sıvandığı ortaya çıktı.Lazer yöntemi kullanılan ve oldukça hassas bir çalışma yapılarak beton sıvadan arındırılan motif, 44 yıl aranın ardından yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan incelemenin ardından özgün rengi belirlenen motif, boyanarak aslına müsait şekilde sergilenmeye başlandı.Haberin DevamıÜzerinin betonla sıvanarak kapatılması nedeniyle bilhassa ilçede görenlerin haça benzettiği motif hakkında ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser açıklamalarda bulundu.’MİNBERİN ÜZERİNDEKİ ALANIN TAM ORTASINA YERLEŞTİRİLMESİ MANİDAR’Restorasyon sürecinde yapının birçok noktasından yeni bezemelerin gün yüzüne çıktığını belirten Prof. Dr. Erdal Eser, minber üzerinde yeni bulunan ve haça benzetilen motifin en dikkat çekici motif olduğunu söyledi.Prof. Dr. Eser, “Kimi zaman bu motifin haç motifi olarak anlatıldığını ve algılandığını görüyorum ancak bunun gerçekle ilgisi yoktur. Minberin bulunduğu alanı kapatan örtüde yer meydan motif, Asyatik toplumların dört ana yönü kullanarak merkezi vurgulamak için kullandıkları kompozisyonlar arasında yer alır.Haberin DevamıBurada haç motifi olmaktan daha çok, Hz. Muhammed’i simgeleyen bir mimari öge olan minber ve dolayısıyla Hz Peygamber’in vurgulanması amaçlanmıştır.Minberin tam üzerindeki alanın orta noktasına bu motifin yerleştirilmiş olmasını manidar buluyorum. Bu uygulamayı minberin öneminin vurgulanmasıyla beraber Hz. Muhammed’in toparlayıcı ve merkezi bir ıra olduğunu göstermek için yapılmış bir uygulama olarak kabul ediyorum. Her artı işaretini gördüğümüzde bunu haç olarak görüyoruz fakat bu doğru değil” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.