DOLAR 34,5682 0.15%
EURO 36,2155 -0.11%
ALTIN 2.970,280,29
BITCOIN 33998353.82355%
Ankara
15°

HAFİF YAĞMUR

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

Takviyeyi merdiven altından almayın

Takviyeyi merdiven altından almayın

Türkiye genelinde binlerce gıda takviyesi ilaç gibi her yaştan vatandaş tarafından kullanılıyor. Bu talep artışıyla birlikte sahte ürün üretimi de arttı....

ABONE OL
Temmuz 8, 2024 04:30
Takviyeyi merdiven altından almayın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haberin DevamıAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Usta, takviye gıdalara ilginin her geçen gün arttığına dikkati çekti. Özellikle sporcuların, ileri yaştaki vatandaşların ve vegan beslenenlerin çoğunlukla tercih ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Usta, gıda takviyelerinin ilaç olmadığını, hekimlerin tedavinin bir parçası olarak ilave gıda takviyesi önermesi nedeniyle ilaçmış gibi algılandığını söyledi.‘İLAÇ PROSEDÜRÜNÜN YANINDAN BİLE GEÇMİYOR’Takviye gıdaların, ilaçlar gibi birtakım aşamalardan geçmediğini, toksik durumlarının bilinmediğini belirten Prof. Dr. Usta, “B12 vitaminini satın alır, ambalajlayıp satarlar. Bu molekülün vücut tarafından emilip emilmediğini bile test etmiyorsunuz. Dolayısıyla hiçbir ilacın uğradığı prosedürün yanından bile geçmiyor. Gerekli midir? Elbette. Sağlıklıyken bile almanız gerekir. Çocukluk, yaşlılık, hamilelik durumlarında kullanmanız gerekebilir” dedi. 20 yıl önce takviye gıdaların kullanımının daha az olduğunu, yıllar geçtikçe hem ilginin hem de üretimin arttığını belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, “Bu oran, şu anda yüzde 30’u geçti. Hastalara son 3 ayda takviye gıda kullanıp kullanmadıklarını sorduğumuzda yüzde 80’i ‘Evet’ diyor. Bu pazar o kadar genişledi ki kötüye kullanım da tabii olarak arttı. Yüzde 3’lerdeyken kimse merdiven altı üretim düşünmüyordu. Pazarı yoktu. Artan pazarla beraber suiistimaller, artan kontrolsüz üretimler, bilinçsiz tüketimler, pazardan hisse almak isteyenler oluyor. Ciddi suiistimal var. Zararlı, toksik olanlar var. Ölenler var” diye konuştu.Haberin Devamı‘KONTROL SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA OLMALI’Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan da “Pandemi sürecinde bu ürünlere talep 3 kat artmıştı. Eczacılarımız tarafından bu türden gıdalar daha bilinçli tavsiye ediliyor. Oldukça aka bir piyasa var. 12 bin gıda takviyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan lisans almıştır. Bunların ruhsatlarının ve kontrolünün yapılacağı yer, Sağlık Bakanlığı olmalıdır” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.